dimarts, 24 de gener del 2017

El 6é Congrés d’Estudis de la Marina Alta escalfa motors amb un taller de tast de vins de la comarca

| Es celebraran cinc sessions a les poblacions de Teulada, Ondara, Xaló i Gata

Com a avantsala del 6è Congrés d’Estudis de la Marina Alta, que tindrà lloc el primer i el segon cap de setmana de març, l’IECMA ha organitzat un taller de tast de vins. En cinc sessions, que es celebraran a les poblacions de Teulada, Ondara, Xaló i Gata, les persones participants tindran l’oportunitat de tastar l’última anyada de tots els vins no fortificats i amb projecció comercial que estan produint-se ara a la Marina i amb raïm conreat als seus bancals.

Les dates previstes són els dijous 2, 9, 16 i 23 de febrer i 2 de març. Les ubicacions, la Bodega Cooperativa Sant Vicent Ferrer de Teulada, l’Espai Cata Vinalia d’Ondara, la Cooperativa Valenciana Virgen Pobre de Xaló, El Celler de la Marina de Gata i, oferint un segon tast, la cooperativa de Xaló, respectivament.


Hi estaran els vins de tots els cellers comercials de la comarca, que actualment són els millors representants de l’herència de la tradició vitivinícola de la Marina: Bodega Teulada, Bodegas Fondarium, Biomoscatell, Bodegas Parcent, Joan de la Casa Viticultor, Bodegas Xaló, Bodegas Antonio Llobell Cardona, Les Freses, Bodegas Gutiérrez de la Vega i Curii Uvas & Vinos. Els assistents podran gaudir de la presentació que del seu projecte i productes oferiran els vuit cellers que han col·laborat amb l’esdeveniment. 

Aquesta iniciativa ha estat tot un èxit i en pocs dies s’han esgotat les 125 places disponibles per al conjunt de les sessions.
 
Gran tradició vitivinícola
 
El taller de tast de vins, una de les activitats paral·leles que completen el programa del 6è Congrés d’Estudis de la Marina Alta, té com a objectiu posar en relleu la importància cultural i econòmica que històricament ha tingut a la comarca el cultiu del raïm i la producció de vi. Dues troballes arqueològiques ben conegudes, com són el jaciment iber de l’Alt de Benimaquia –un dels primers cups d’Europa i el lloc de producció de vi més antic documentat a la península ibèrica– i la terrisseria romana de l’Almadrava –on es fabricaven les àmfores per a l’exportació de vins–, corroboren la llarga tradició vitivinícola de la Marina, on el cultiu del raïm va tindre un altre punt àlgid al segle xix amb el comerç de la pansa.

Al selge xxi, la comarca ha tornat a retrobar-se amb aquest passat i busca el seu lloc merescut dins del panorama vitivinícola actual, alhora que reivindica el seu llegat històric i una orografia i un paisatge que són símbols de la seua identitat i un valor afegit als seus productes.

L’IECMA espera que el taller de tast de vins de la Marina Alta aprope consumidors i productors i afavorisca el reconeixement d’aquests productes de qualitat.