dimecres, 15 de juliol del 2015

CONCEDIT EL I PREMI D’INVESTIGACIÓ I ASSAIG “ANTONI LLUIS CARRIÓ I ARTIGUES” A L‘ESCRIPTOR I PERIODISTA ANTONI REIG PÉREZ

L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta acaba de fer pública la decisió del jurat del I Premi d’Investigació i Assaig “Antoni Luis Carrió i Artigues”, convocat fa ara un any per aquesta entitat, al qual s’han presentat quatre obres amb treballs d’investigació i assaig de diferents temàtiques i autors.

El jurat estava composat per Rosa Seser, presidenta de l’IECMA i Directora de l’Arxiu Municipal de Dénia;  Carme Miquel, escriptora; Joan Borja, professor de la Universitat d’Alacant; Carles X. Simó, professor de la Universitat de València, i Joan Ivars, professor-tutor de la UNED i secretari de l’IECMA i del jurat d’aquest Premi.
El premi ha recaigut en l’escriptor i periodista Antoni Reig Pérez, de Dénia, per l’obra presentada amb el títol Històries de crims i criminals de la Marina Alta (1844-1932). 



L’autor d’aquest treball d’investigació és una conegut escriptor i professional dels mitjans de comunicació que ha treballat com a redactor del setmanari Canfali-Marina Alta durant molts anys i en Ràdio Televisió Valenciana com a periodista-redactor des de 1990 fins a 2014. És coautor de diversos llibres com La premsa a la Marina Alta, Dénia, ciutat de cine, i de diversos articles i treballs d’investigació, entre altres. Ha realitzat audiovisuals sobre Dénia i ha participat com a ponent en diversos cursos organitzats per la UNED sènior del centre associat de la UNED de Dénia.

L’obra guanyadora recull una sèrie de casos de criminalitat en un període que abraça des de mitjans del segle XIX  fins al primer terç del segle XX. L’autor recrea, a partir de una excel·lent documentació de l’època, les situacions extremes de conflicte que arriben sempre a crims, que en general solen ser resolts per la justícia, en un temps on la pena de mort és present en la legislació espanyola. Els escenaris d’aquestos esdeveniments són els pobles de la comarca: Dénia, Xàbia, Senija, Pego, Ondara..... i afecten diverses classes socials: llauradors, senyorets, oficials.... Com a valor afegit cal destacar que cada història compta amb una il·lustració inèdita de destacats artistes com Castejón, Ramón Pérez Carrión, Andrés Jaén, Dani Sanchis, Txin, etc...

És un treball que el jurat ha valorat mot positivament per les seues aportacions al coneixement d’uns fets que, si en el seu dia van provocar gran commoció social (“alarma social”,  com diu l’autor que es diria actualment), el temps les havia deixat en un  oblit quasi total. Antoni Reig ens els torna als nostres dies per tal de conèixer un poc millor una part de la nostra història, quasi recent.

L’obra premiada està dotada amb 2.500 euros i serà editada pròximament per l’Institut d’Estudis i Edicions 96. Els socis de l’IECMA el rebran gratuïtament i qualsevol interessat el podrà adquirir a les llibreries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada