dilluns, 24 de març del 2014

PRESENTACIÓ REVISTA AGUAITS 32-33

El monogràfic que analitza els principals conflictes i mobilitzacions territorials en la Marina Alta es va presentar en Pedreguer

En la presentació participen Josep Castelló i Francesc Giménez testimonis de les mobilitzacions en contra de la construcció de la planta asfàltica en Pedreguer en l’any 1978

L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta va presentar el passat dilluns 17 de març el monogràfic de la Revista Aguaits 2013 que analitza els principals conflictes territorials i mobilitzacions ciutadanes de les últimes quatre dècades a la Marina Alta en Pedeguer.

El regidor de cultura de l’Ajuntament de Pedreguer, Sergi Ferrús, va exercir d’amfitrió de l’acte en una casa de cultura plena dels principals actors i protagonistes de les mobilitzacions contra la planta asfàltica de Pedreguer en l’any 1978. Ferrús va felicitar a Ignasi Cervera, Juanmi Rafet, Maria Josep Ripoll i José Vicente Sánchez, autors del monogràfic, i els va suggerir la recerca d’altres conflictes i moblitzacions recents en el municipi de Pedreguer com la reivindicació de la construcció de l’institut, l’oposició al tancament de les urgències sanitàries o la reivindicació d’un nou centre de salut.

En l’acte van intervenir la Presidenta de l’IECMA, Rosa Seser, qui va recordar al desaparegut recentment Antoni Lluis Carrió, secretari general de l’institut que va faltar en juny de 2013, i qui estava il·lusionat en l’elaboració encomanada al grup de joves investigadors a l’estiu del 2012.

Els autors del treball van destacar que a partir de la investigació realitzada als principals conflictes territorials i mobilitzacions ciutadanes proposen en el darrer capítol de la revista una bateria d’estratègies de futur de la comarca en quatre grans blocs: Visions de comarca i enfocament estratègic, governament, planificació territorial i paisatge, participació als espais d’alt valor ambiental i cultural i polítiques de “Govern Obert” en l’escala local. Entre les principals accions que plantegen els autors de l’estudi destaquen la redacció d’un pla estratègic de la Marina Alta, la posada en marxa d’un Pla d’Acció Territorial de l’Àrea Funcional de la comarca, la gestió social dels espais naturals protegits i el foment de la participació ciutadana i el govern obert.

La presentació de la revista a Pedreguer va ser molt especial, ja que van participar en una taula redonaJosep Castelló i Francesc Giménez, testimonis de les mobilitzacions en contra de la construcció de la planta asfàltica a Pedreguer en l’any 1978. Aquell any es visqueren diverses mobilitzacions en contra d’aquesta infraestructura vinculada a la construcció de l’autopista AP-7 als municipis d’Ondara i Pedreguer. El grup de població que s’oposava al projecte, arribaria a congregar fins a 2000 persones al trinquet de Pedreguer. La immensa majoria de la població, s’enfrontaria obertament amb l’empresa encarregada de construir i explotar les obres (AUMAR). L’assemblea de l’any 1978, tingué continuïtat en forma de manifestacions, que posteriorment davallaren en diversos incidents i detencions a la caserna de la guàrdia civil. De la mateixa manera que succeí en el cas de la carretera del  Montgó a Dénia, també es cremaren màquines, a més de declarar-se, fins i tot, una vaga de fam per part d’alguns veïns. Encara que pràcticament tot el poble de Pedreguer s’oposà a la planta en l’assemblea del trinquet, finalment, acabà construint-se.


Més presentacions

El proper dissabte 29 de març els autors del monogràfic analitzaran la recerca realitzada sobre els conflictes i mobilitzacions ciutadanes relacionades en el territori en el curs La Marina Alta: Visió d'una comarca. Noves aportacions, organitzat per la UNED i la Fundació Germans Gavilà Ferrer. La xerrada serà en la seu de la Fundació Germans Gavilà Ferrer de Dénia en el carrer Pare Pere a partir de les 9.30 del matí.

La setmana següent els autors de la Revista Aguaits del 2013 presentaran el treball en el Congrés Internacional sobre conflictes urbans organitzat per la Universitat de València, Conflicts in the City Congress. Reflections on urban unrest. La presentació serà en València el proper dia 3 d’abril a les 11.15 del matí.

Les presentacions del monogràfic de l’Aguaits continuaran el dia 9 d’abril a Jesús Pobre a les huit de la nit. En l’acte de presentació participaran també Pepe Crespo, Vicent Balaguer i Joan Sala que parlaran sobre el conflicte de la carretera del Montgó a finals dels setanta. El dia següent, 10 d’abril, la revista es presentarà a la casa de cultura de Xàbia a les huit de la nit. Aquesta presentació arriba precedida per les de Dénia, Pego i Teulada.