divendres, 31 d’agost del 2012

Un llibre de Salvador Alemany reviu l’episodi de la repoblació del segle XVII a l’Atzúbia i Forna

L’IECMA i l’Ajuntament col·laboren en l’edició de Les cartes de poblament de l’Atzúbia i Forna

El passat 28 d’agost, el mateix dia en què es va firmar, l’any 1611, la carta de poblament de l’Atzúbia, va tindre lloc la presentació de Les cartes de poblament de l’Atzúbia i Forna, editat per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) i l’Ajuntament de l’Atzúbia i Forna, amb la col·laboració de la Diputació d’Alacant. Aquest treball, obra de Salvador Alemany, veí del poble i llicenciat en Geografia i Història, es va donar a conéixer al públic al Centre Cultural Teleclub de l’Atzúbia de la mà de l’autor, la presidenta de l’IECMA, Rosa Seser, la regidora de Cultura, Maria Oltra, i el professor d’Història de la Universitat de València, Anaclet Pons.

A partir de l’estudi exhaustiu de les cartes de poblament de l’Atzúbia i Forna, firmades respectivament el 28 d’agost i el 2 de setembre de 1611, Salvador Alemany analitza l’episodi repoblador derivat de l’expulsió dels moriscs del Regne de València i les conseqüències econòmiques dramàtiques que la despoblació del territori va comportar.

La vinguda de colons nous, procedents de Mallorca i de diferents indrets del regne, i l’assentament regit per les normes i condicions establertes a les cartes de poblament –sempre avantatjoses per als senyors- van marcar un punt d’inflexió en l’evolució històrica valenciana i, com assenyala Alemany a Les cartes de poblament de l’Atzúbia i Forna, “aquests documents són autèntiques partides de naixement dels nostres pobles i no és exagerat dir que, amb elles, hi ha un abans i un després totalment diferent”.

En el cas de l’Atzúbia i Forna, l’autor destaca com els moriscs foragitats van ser substituïts per repobladors balears a l’Atzúbia i valencians, inicialment, a Forna, fins que a mitjan segle XII van ser reemplaçats en bona mesura per illencs. D’aquests repobladors són actualment hereus llinatges ben coneguts a la zona, com els Pons, Vicens, Server, Vidal, Puig, Gosp o Mengual. I els habitants del segle XXI comparteixen encara amb aquells topònims que donen vida al territori (la Solana, l’Asmeita, l’Ainer, la Milotxa, entre uns altres).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada